Niinpä, sitä tässä tarvitaan!

Diplomissahan meille annettiin 6 aiheita, ja itselleni rajasin kolme kiinnostavinta: unet, ruoka ja kuvan&maalauksen suhde. Tässä viimeiset viikot olen paininut kahden ensimmäisen kanssa, eikä millekään tunnu löytyvän tolkkua.

Olen tutkinut molempia aiheita asiaa valaistakseni, ja löytänyt hieman vastauksia myös omiin kysymykseeni.

Moni meistä on varmaan kokenut unia, joissa tietää uneksivansa. No, nyt löysin kyseiselle käsitykselle nimenkin - ne ovat selkounia! Lainaten lähdesivustoa, siellä kirjoiteltiin aiheesta näin: "Mikäli olet nähnyt unta, jonka aikana olet tiedostanut uneksivasi – silloin kyseessä on todennäköisesti ollut selkouni (lucid dream). Selkounen näkeminen on kokemus, josta ei voi erehtyä ja jota ei ikinä unohda. Selkounessa ihminen lähestyy – heräämättä – valveen ja tietoisuuden tilaa ja yht’äkkiä tajuaa kykenevänsä ohjaamaan unta. Tällöin aistien herkkyys lisääntyy, värit muuttuvat erityisen selviksi ja voimakkaiksi. Tunne-elämykset syvenevät äärimmilleen. Unien tuntuma on niin uskottava, että eroa valvetilaan on hankala havaita muuten kuin ympäristön toiminnassa. Fysiikan lait eivät unissa päde ja erityisesti tekniset laitteet toimivat usein odottamattomasti."

Käy hyvin lähellä omia kokemuksiani. Lisäksi sivustolla avautui uusia käsitteitä kuten valeherääminen ja ruumiista irtautuminen. Olen kuullut niistä aikaisemminkin, mutta nyt tuli valoa näihinkin käsitteisiin.

(sivu löytyy muuten täältä: http://personal.inet.fi/tiede/selkouni/selkounet.htm)
 


~ Jackdaws